Egy lakójurtát - ahogy egy lakóházat is - alaposan meg kell tervezni. A folyamat a tervezett funkció meghatározásával kezdődik. Ezután meg kell ismerni többek között a telepítési helyszínt, a telek fekvését, tájolását, a lejtviszonyokat, és még sok egyéb szempontot... 

Az adottságok, és a megrendelői igények ismeretében akár több kialakíás is szóba jöhet. Hogy melyik változat lesz a legjobb, azt közösen határozzuk meg. Vázlatokat, szükség esetén 3D modellt készítünk, és a berendezéshez is adunk ötleteket.

Telepítési helyszín

Sem a bejárat tájolása, sem az ablakok elhelyezése nem történhet anélkül, hogy a telepítés helyét ne ismernénk meg. Általában köznyilvános adatbázisok használatával erre már első körben lehetőség van, persze szükség esetén személyesen is felmérjük a helyi adottságokat. A tervezés első fázisában tehát szükségünk van a hely beazonosíthatóságára, mely legtöbbször a pontos cím, vagy a helyrajzi szám alapján a legkézenfekvőbb.

A telek azonosítása után a jurta helyének meghatározása a következő feladat. Ez a legtöbb esetben egyértelműen adódik, ám ha nincs még kialakult koncepció, néhány szempontot tudunk javasolni az elhelyezésre.

Fontos, hogy a jurták sátrak, vagyis nem tekinthetők állandó építménynek, így építési engedély nem szükséges a felállításukhoz, viszont a helyi építési szabályokkal mindenképp érdemes tisztában lenni. Ezen információk beszerzésében, és előzetes feldolgozásában szívesen segítünk.

Dobogó

Mivel a dobogó kizárólag helyszíni munkát igényel, ennek elkészítésére helyi szakember bevonása a legcélszerűbb. A dobogó kiviteli terveit - igény szerint - megrendelés esetén díjmentesen átadjuk, sőt, szükség esetén személyesen is készek vagyunk támogatni a folyamatot, hiszen elemi érdekünk, hogy a jurta stabil lábakon álljon.

A lakójurta dobogójával szemben támasztott legfontosabb követelmények:

• jurta önsúlyának, és hasznos terheinek átadása az altalajra

• stabil belső járófelület biztosítása

• hőszigetelés

• párazárás

• rágcsálóvédelem

• aljzat átszellőztetettségének biztosítása

A csapadékvíz elvezetését biztosító tereprendezés után egy a szükséges mértékben tömörített zúzottkő ágyazat kerül kialakításra.

A dobogó vázszerkezetét 10 x 15 cm-es gerendák és a rájuk merőleges kiosztású 5 x 10 cm-es pallók alkotják. A szigetelés a pallók közé kerül 10 cm-es vastagságban, anyaga extrudált polisztirol.

A hőszigetelésre egy párazáró fólia kerül, majd 2 réteg OSB lemez, eltolt, dilatációs hézagokkal kialakított illesztésekkel, mezőben is rögzítve, mely a stabil belső járófelületet biztosítja.

A végső padlóburkolatot a jurta felállítását követően lehet kialakítani a tervezett funkció szerint. E tekintetben minden, lakóházaknál is alkalmazott hideg és meleg burkolat szóba jöhet. Ide sorolhatók a parketták széles választéka, a laminált padlók, a hajópadló, vagy a 100%-ban megújuló, természetes anyagokból készült linóleum padlóburkolatok.

Jurta kialakítása, nyílászárók

A telepítés helyszínének és azon belül is pontos helyének meghatározása sokszor a beépítendő ajtók, ablakok helyzetét is megszabja. A tervezés ezen szakaszában véglegesítjük a nyílászárók számát, elhelyezkedését, fajtáját (ajtó, teraszajtó, ablak..), a nyílásirányokat, valamint az uralkodó szélirány figyelembevételével a tündök plexi búrájának nyílásirányát.

A nyílászárók fajtái: bejárati ajtó, teraszajtó, ablak, valamint közlekedő ajtó:

Ponyva színválaszték

A lakójurták külső ponyvájaként egy a natúr pamut színét idéző lélegző poliészter szövetet alkalmazunk. Az oldalponyva alsó részén egy un. lábazati sárvédő fut körbe, mely PVC bevonatának köszönhetően könnyen takarítható, és esztétikus is egyben. Ezen sárvédő színválasztéka alább látható:

A tervezés során rajzokat, vázlatokat készítünk, szükség esetén 3D modellt alkotunk, hogy minél könnyebb legyen elképzelni a konstrukciót.

A menet közben felmerülő változtatási igényeket rugalmasan kezeljük, kisebb módosításokat még közvetlenül a felállítás előtt is eszközölni tudunk.